Kirjoittajan kuva (ei pakollinen) | |
Kirjoittaja | Arto Lehtineva |
Titteli ja paikkakunta (ei pakollinen) | Uusheräyksen johtokunnan puheenjohtaja, Vaasa |
Kirjoittelen tätä tammikuulla loppiaista muistellen. Minulla oli saarnavuoro Vaasan kirkossa, ja kun uusien työntekijöiden tehtäviin siunaamista emme voineet koronan vuoksi toteuttaa, oli hyvä tilaisuus pohdiskella Jeesuksen syntymätähden arvoitusta.
Ajatukset Jeesuksen syntymätähden tarinalle sain opiskeluaikoinani, kun erään joulun alla pääsin Tampereelle planetaarioon. Siellä kerrottiin vakuuttavan seikkaperäisesti Betlehemin tähdestä. Kirkas tähti syntyi, kun kaksi naapuriplaneettaamme, Saturnus ja Jupiter osuivat maasta katsoen niin liki toisiaan, että ne näyttivät yhdeltä kirkkaalta tähdeltä. Tämä tapahtui vuonna 7 ennen ajanlaskumme alkua, mikä on ristiriidassa ajanlaskumme kanssa. Siltikin olen vakuuttunut siitä, että juuri tuo olisi oikeasti Jeesuksen syntymän aika.
Ajanlasku erheellisyyteen on monia syitä. Sitä ei aloitettu Jeesuksen seimen äärellä, vaan vasta paljon myöhemmin, kun oikeasti alettiin ymmärtää, miten paljon Jeesus muutti maailmaa. Jos omassa elämässämme koetamme miettiä taaksepäin, milloin jokin tietty asia tapahtui, on jo muutaman vuosikymmenen päähän vaikea arvioida. Varsin luonnollista siis, etteivät laskelmat osuneet ihan kohdilleen. Eihän edes Jeesuksen tarkkaa ikää tiedetä.
Erehtymiselle on toinenkin iso historiallinen todiste, nimittäin kuningas Herodeksen kuolema vuonna 4 ennen ajanlaskumme alkua. Juuri tuon hallitsijan vihaa Jeesuksen vanhempineen arvellaan joutuneen pakenemaan Egyptiin, josta he saattoivat palata kuninkaan kuoltua.
Planetaariossa kerrottiin, että tuo planeettojen konjunktio tapahtui kolmesti vuoden 7 aikana, mikä tekee järjelle ymmärrettäväksi, miten ihmeessä tietäjät kaukaisilta mailta ehtivät sen ajan kulkuneuvoilla vastasyntyneen seimelle. He näkivät tähden jo varhain keväällä ja lähtivät matkaan siis paljon ennen Jeesuksen syntymää. Matkalla he näkivät tähden uudelleen, mikä vahvisti heidän uskoaan. Heillä oli etukäteistieto, että tuon ennen näkemättömän kuninkaan pitäisi syntyä Palestiinassa. Siksi he matkasivat sinne ja suoraan tietystikin kuningas Herodeksen linnaan, josta arvelivat uuden kuninkaan löytyvän.
Herodes Suuri oli jo vanha mies ja hyvin hämmentynyt, sillä hän ei tiennyt tulleensa hiljattain isäksi. Kuningas pelästyi uutista kilpailijasta ja hänen mieleensä tuli, voisiko kyse olla Messiaasta. Neuvonantajiltaan hän sai selville, että Messiaan pitäisi syntyä Betlehemissä. Hän päätti lähettää tietäjät sinne ja pyysi palaamaan kertomaan, kun löytäisivät.
Kun tietäjät astuivat ulos linnasta, he näkivät tähden jälleen. Planetaariossa pystyttiin näyttämään, miten oli mahdollista, että tähti pystyi osoittamaan jopa sen talon mihin heidän piti mennä. Juuri tuosta tallista he löysivät vastasyntyneen Jeesuksen ja toivat hänelle monia hienoja lahjoja, eivätkä palanneet kertomaan Herodekselle, mitä olivat löytäneet.
Ihmeellinen tähti siis johdatti tietäjät Jeesuksen luo. Jäin kaipaamaan omassa saarnassani yhtä ulottuvuutta ja päätin kirjoittaa sen Lähettäjään. Kun tietäjät palasivat takaisin kotimaahansa, he veivät ilosanoman vastasyntyneestä mukanaan. Heistä tuli tähtiä, jotka alkoivat johdattaa ihmisiä uskomaan Jeesukseen. Sama on meidänkin tehtävämme, olla tähtenä, joka näyttäisi tietä Jeesuksen luokse. Samoin uusheräyksen tehtävä herätysliikkeenä on toimia tähtenä osoittamassa tietä Vapahtajan luo, Pekka Ruuskan laulun sanoja lainaten ”Tähtenä nyt hohda.”
Kirjoitus julkaistu Lähettäjässä 2/2021. Tilaa Lähettäjä täältä!
Kuvat: Steve Halama, Yeo Khee ja Dev Benjamin / Unsplash